ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ |
Την Κυριακή 27 Μάρτη 2001 με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Βαρνάβα Ενάντια στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα (Γραμματικού) και την συμμετοχή μελών της Σ.Ε. Αγώνα Γραμματικού Κατά των ΧΥΤΑ συγκεντρώθηκαν κάτοικοι του Βαρνάβα και του Γραμματικού στον χώρο του εργοταξίου του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού με στόχο το συμβολικό σφράγισμα των εγκαταστάσεων, μετά τις διαπιστώσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ |
Όπως είχε προαναγγείλει η Επιτροπή Αγώνα Βαρνάβα, με Δελτίο Τύπου (εδώ) θα προέβαινε στο συμβολικό ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ του εργοταξίου του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την προκλητική αδιαφορία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο όφειλε να διακόψει άμεσα τις εργασίες και να διερευνήσει τις διαπιστώσεις των Επιθεωρητών, απαιτώντας την άμεση διακοπή των εργασιών και τον έλεγχο του έργου από ανεξάρτητη αρχή ελέγχου.
Στο σημείο ήταν συγκεντρωμένη αστυνομική δύναμη και μια διμοιρία των ΜΑΤ, οι οποίοι είχαν αποκλείσει την είσοδο του εργοταξίου, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία είχε κλείσει με λουκέτο την είσοδο.
ΘΥΡΟΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ |
Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν μέχρι την είσοδο του εργοταξίου και απαίτησαν να ανοιχτεί η είσοδος και να μπουν στον χώρο. Αρχικά υπήρξε άρνηση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά στην συνέχεια και όταν έφτασε στον χώρο ιδιοκτήτης με τα συμβόλαιά του, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία και η είσοδος άνοιξε. Παρά την εντολή να μπει μόνο ο ιδιοκτήτης συνοδευόμενος από 10 άτομα, τελικά μπήκαν όλοι οι συγκεντρωμένοι.
ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ |
Μετά από μισή ώρα οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι βγήκαν από το εργοτάξιο, θυροκόλλησαν έγγραφο - διαμαρτυρία προς την κατασκευάστρια εταιρία (εδώ) και με αλυσίδες και λουκέτα που είχαν φέρει σφράγισαν το εργοτάξιο και πήραν μαζί τους τα κλειδιά.
Το σημαντικό από αυτήν την κινητοποίηση - την πρώτη, μετά από κάποιους μήνες, στον χώρο του εργοταξίου - ήταν ότι δόθηκε το μήνυμα ότι οι πολίτες είναι παρόντες και θα συνεχίσουν να είναι. Στα θετικά περιλαμβάνεται ότι επανεργοποιήθηκε ο κόσμος του Βαρνάβα και παρεμβαίνει στις εξελίξεις, δίνοντας έμφαση στις δράσεις στον χώρο του έργου.
Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο - διαμαρτυρία, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την δράση τους "προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των σκοπιμοτήτων που κρύβονται πίσω από την χωροθέτηση του έργου, την ανάθεσή του και την εκτέλεσή του, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον αντιεπιστημονικό και περιβαλλοντοκτόνο χαρακτήρα του υποτιθέμενου «Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής» και την διαμόρφωσή του στην κατεύθυνση που τα οργανωμένα συμφέροντα επιθυμούσαν και επιθυμούν".